call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Vacuum Beglazing

Vacuümglas, het glas van de toekomst?

De glassector staat bekend om zijn innovatie karakter en regelmatig komt de sector met vernieuwende producten of oplossingen. Eén van de meest recente innovaties op glasgebied betreft vacuümglas. Deze vernieuwende glassoort heeft veel te bieden, maar naast voordelen zijn er uiteraard ook nadelen aan dit glas verbonden. In dit blogartikel vertellen we je alles wat je moet weten over vacuümglas.

Vacuümglas in een notendop

Vacuümglas bestaat, net als het meer traditionele dubbele glas en HR++ glas, uit twee afzonderlijke glasplaten. Deze glasplaten zijn minimaal drie millimeter dik. De ruimte tussen beide glasplaten, ook wel de spouw of spouwruimte genoemd, is ook smaller dan bij regulier HR glas. Hierdoor is het al mogelijk op isolatieglas met een minimale dikte van 7 mm te creëren. De spouw is in het geval van vacuümglas niet gevuld met lucht of met (argon)gas, maar is zoals de naam van het glas al aangeeft een vacuüm. Om te voorkomen dat beide glasplaten onder de druk van dit vacuüm tegen elkaar aan gedrukt worden, zijn er zeer kleine afstandshouders tussen de glasplaten geplaatst. Eén van de glasplaten is voorzien van een speciale coating die bijzonder goede isolerende eigenschappen heeft.

Zeer goede isolatiewaarde

Eén van de voordelen van vacuumglas is de zeer goede isolatiewaarde van het glas. De isolatiewaarde van glas wordt weergegeven in de vorm van de U-waarde van glas. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte er via het glas verloren gaat. Kijken we naar andere glassoorten met isolerende eigenschappen, dan zien we dat het verschil met dit relatief nieuwe type glas in veel gevallen flink te noemen is. In het voordeel van vacuümglas dan welteverstaan. Zo heeft HR++ glas bijvoorbeeld een U-waarde van 1.1 en heeft HR triple glas een U-waarde van 0.8. Vacuümglas daarentegen heeft een U-waarde van minimaal 0.7 en in een enkel geval nog lager, namelijk 0.4. Hierover verderop in dit artikel meer.

Vacuümglas heeft geluidsreducerende eigenschappen

Vacuumglas heeft niet alleen isolerende eigenschappen met betrekking tot energie/warmte. Dit glas is ook van meerwaarde als je op zoek bent naar glas dat geluid reduceert. Het vacuüm tussen de glasplaten is hier verantwoordelijk voor. Het is hierdoor niet langer noodzakelijk om te kiezen voor heel dik glas, wat vooral een vereiste is/was om glas dienst te laten doen als geluidsisolatie.

Dun en bijzonder licht van gewicht

Glas is een materiaal dat behoorlijk zwaar is. Deze vlieger gaat zeker op voor HR++ glas en nog eens extra voor HR triple glas, dat uit drie glasplaten bestaat. Maar ook op dit vlak heeft vacuumglas je voordelen te bieden. Het glas is namelijk vele malen lichter dan de genoemde glassoorten. Zo weegt een vierkante meter HR tipple glas ongeveer 35 kilo, terwijl een vierkante meter vacuumglas ongeveer 20 kilo zwaar is.

Doordat het glas ook nog eens vele malen dunner is dan ander isolatieglas, kan het vrijwel altijd ook in bestaande kozijnen toegepast worden. Dit is lang niet altijd het geval als je kiest voor HR triple glas, omdat dit glas zo dik is dat je vaak ook je kozijnen moet vervangen.

Maximaal zichtvlak en uitstekende doorlaatbaarheid licht
Juist omdat het glas zo dun is, laat het veel licht door. Wat verder goed is om te weten, is dat vacuumglas zeer dunne randafwerkingen heeft. Het grote voordeel hiervan is dat hierdoor een maximaal zichtvlak wordt gecreëerd.

Vacuümglas, een duurzame keuze

Kiezen voor vacuümglas is een duurzame, verantwoorde keuze. Dit heeft uiteraard te maken met de isolerende eigenschappen van het glas die ervoor zorgen dat de warmte beter wordt vastgehouden. Hierdoor bespaar je op energie met als bijkomend voordeel dat je dit ook direct in je portemonnee merkt. Maar weet dat dit relatief nieuwe glas om meer redenen duurzaam te noemen is. Zo is het glas 100% loodvrij en volledig her te gebruiken. Vacuumglas is dan ook bij uitstek geschikt voor iedereen die circulariteit belangrijk vindt.

De oplossing voor monumentale panden

Vacuümglas is een ideale oplossing om monumentale panden te verduurzamen. De kozijnen in monumentale panden zijn vaak niet berekend op de dikte van HR++ en HR triple glas. Het ligt voor de hand om dan de kozijnen te vervangen. Dit wordt echter vrijwel nooit toegestaan, omdat dit afbreuk doet aan het monumentale karakter van het pand. Vacuumglas past, omdat het zo dun is,  vaak wél in de kozijnen van monumentale panden. Hierdoor is het de ideale glassoort om deze panden mee te verduurzamen.

Vacuüm glas nadelen

Het lijkt wel of vacuumglas je enkel en alleen voordelen te bieden heeft. Toch zijn er ook enkele vacuüm glas nadelen die we je niet willen onthouden. Alleen als je zowel de voor- als de nadelen van dit glas kent, kun je bepalen of vacuümglas voor jou de juiste keuze is.

Duur:
Eén van de vacuüm glas nadelen waar je niet omheen kunt, is de prijs van het glas. De prijs van dit glas ligt fors hoger dan de prijs van dubbel glas, HR++ of HR triple glas. Hierdoor is dit glas niet altijd beschikbaar voor iedereen.

Levensduur:
De levensduur van langer bestaande soorten isolatieglas bedraagt dertig tot veertig jaar. De levensduur van vacuümglas ligt lager, namelijk op vijfentwintig jaar. Wel is het zo dat in deze vijfentwintig jaar de isolatiewaarde van het glas hetzelfde blijft. Wees je ervan bewust dat de kortere levensduur in combinatie met de fors hogere prijs ervoor zorgt dat het langer duurt voor je je investering eruit hebt.

Zichtbare afstandshouders:
Om te voorkomen dat onder druk van het vacuüm beide glasplaten tegen elkaar aan gedrukt worden, zijn er afstandshouders tussen de platen geplaatst. Deze worden ook wel ‘pilaartjes’ genoemd. Hoe klein deze ook zijn, vanaf een meter afstand zijn deze te zien. Dit kan storend zijn. Op meer dan een meter afstand van het glas zijn deze pilaartjes niet meer te zien.

Twee grote producenten van vacuümglas

De twee grootste producenten van vacuümglas zijn AGC glas en Giga Glas. ACG brengt vacuümglas op de markt onder de naam Fineo glas. Giga Glas brengt het glas via dochterbedrijf Beng glas op de markt. Hierdoor kom je vacuümglas ook wel tegen onder de naam Fineo glas of Beng glas. Zowel Beng glas als Fineo glas zijn beide vacuümglas, maar toch zijn er verschillen tussen beide ‘merken’. Zo is de U-waarde van Beng glas met een waarde van slechts 0.4 nog lager dan die van Fineo glas (0.7). Bovendien is Beng glas altijd gehard glas en dat maakt Beng glas ook iets duurder dan Fineo glas. Deze laatste is overigens wel in een ‘geharde variant’ verkrijgbaar, tegen meerprijs uiteraard.

Glaswebwinkel.be en vacuümglas

Als de specialist op het gebied van glas weet Glaswebwinkel.be alles van deze relatief nieuwe glassoort. Of het echt het glas van de toekomst is of wordt, dat valt nu nog niet te zeggen. In elk geval heeft vacuümglas in potentie veel te bieden, maar zijn de beperkte levensduur en de hoge prijs factoren die een revolutionaire doorbraak in de weg kunnen staan. Uiteraard wordt vacuümglas door ontwikkelt, waardoor het glas in de toekomst mogelijk voordeliger wordt én langer meegaat.

Wil je meer weten over vacuümglas of waar je dit glas het beste kunt bestellen? Glaswebwinkel.be helpt je graag verder. Schakel dan ook gerust even met onze klantenservice via telefoonnummer 055 – 843 16 27 of per e-mail via info@glaswebwinkel.be.

Voornaam Achternaam Functie
Profiel bekijken